

Om utmaningen att vara människa.
Kanske har du också undrat någon gång, varför det egentligen är så svårt att vara människa. För det är det. Det vet vi alla. Evolutionen har försett oss med en hjärna som är välanpassat till att lösa problem i den yttre världen, som t.ex. att leta efter mat eller att försvara oss mot fiender. När man vänder sig till en psykolog är det dock sällan där det sitter. Vid psykiska problem är det istället vår inre värld som drabbas. Vi lider. Detta lidande kan få olika namn som ensamhet, stress, depression, PTSD eller ångest. Lidande i en grupp kallas ofta för konflikt.
Människan har blivit jordens dominerande art p.g.a sin förmåga till flexibelt samarbete i stora grupper. Detta samarbete möjliggjordes genom att vi berättade meningsskapande historier för varandra, som handlar om det som är viktigt, om det vi ska sträva efter, om det vi ska älska och det vi ska undvika.
Eftersom vi har blivit framgångsrika i grupp och inte som individer kan känslan att avvika från gruppen upplevas som existentiellt hotfull. Psykiskt lidande, oavsett namn, medföljs ofta av en känsla av utanförskap, av att "falla ur normen", att vara "annorlunda". Att återskapa en känsla av sammanhang, mening och tillhörighet är därför en viktig aspekt i mitt psykologiska arbete.